Siirry pääsisältöön

Virtsankarkailu ja miten siihen voi itse vaikuttaa

Käypä Hoito-suositusten (naisten virtsankarkailu) mukaan naisten virtsankarkailu lisääntyy iän myötä. Tutkimusten mukaan virtsankarkailu suurenee ikävuosina 50-54 ja 65-ikävuoden jälkeen. Virtsankarkailun riskitekijöitä ovat mm: Ylipaino (BMI>30) 3-kertainen riski, tupakointi, synnytykset, gynekologiset leikkaukset, laskeumat, jotkut lääkkeet, perussairaudet, lantionpohjan lihasten heikkous, suoliston toiminnan häiriöt, selkäkipu jne. 
Virtsankarkailun tyypit:
  • Pakkoinkontinenssi = Äkillinen virtsaamisentarve/virtsankarkaaminen
  • Ponnistusinkontinenssi = Virtsan karkailu fyysisen ponnistuksen yhteydessä
  • Sekamuotoinen inkontinenssi = Yhtäaikainen ponnistus- ja pakkovirtsankarkailu
  • Ylivuotovirtsankarkailu = Virtsarakon akuutti tai krooninen tyhjentymishäiriö
Virtsankarkailun omahoito
Virtsankarkailun ennaltaehkäisemiseksi voi vaikuttaa omilla elintavoilla paljon. Runsaasti nautittuna seuraavat ruoka-aineet ja juomat voivat ärsyttää virtsarakkoa: sitrushedelmät, tomaatti, suklaa, kahvi, tee, kofeiinipitoiset juomat, alkoholi. 
Ylipainolla on monta vaikutusta virtsanpidätysongelmissa. Ylipaino voi hankaloittaa perusliikkumista, jolloin yleinen kuntotaso voi olla heikko. Ylipainoisen on hyvä kiinnittää huomiota elämäntapoihin, kts. yllä. Vatsan aiheuttama paine voi aiheuttaa lantionpohjan alueella paineen tunnetta ja siten heikentää virtsanpidätyskykyä. Ylipainolla voi olla yhteyttä diabetes sairauteen, millä voi myös olla merkitystä virtsankarkailuun. 
Suoliston hyvinvointi ennaltaehkäisee virtsankarkailua. Ummetus ja kovan ulosteen ulosponnistelu voi aiheuttaa painetta lantionpohjaan ja siten heikentää virtsanpidätystä. Mikäli kärsit ummetuksesta, suosittelen kokeilemaan ns. ulostamisystävällistä asentoa (rentouttaa peräaukon sulkijalihasta helpottaen ulosteen ulostuloa) seuraavanlaisesti: Istuessasi wc-istuimella nosta jalat matalalle jakkaralle, polvet koukussa lonkkien yläpuolelle. 
Tupakoinnilla on lantionpohjan tilaa heikentävä vaikutus. Nikotiini ärsyttää virtsarakkoa ja tupakointiin yleisesti liittyvä yskä voi heikentää lantionpohjan lihaksistoa. 
Liikuntakyvyn ja lihasvoimien ylläpysymisellä on merkittävä vaikutus virtsankarkailun ehkäisemiseksi. Pyri harrastamaan itsellesi mieleistä, säännöllistä liikuntaa.
Limakalvojen kuivuminen voi aiheuttaa ärsytystä lantionpohjan alueella. Limakalvojen hyvinvoinnin hoito on yksilöllinen. Aiheesta on hyvä keskustella esim. lääkärin tai gynekologin vastaanotolla. Voit myös itse kokeilla limakalvojen hoitoon esim. apteekista saatavia, paikallisesti kosteuttavia tuotteita. 

Virtsarakkoa voi kouluttaa, mikäli koet tihentynyttä virtsaamisen tarvetta (liittyy erityisesti pakkoinkontinenssiin). Kouluttaminen parantaa pidätyskykyä. Katso tarkemmat ohjeet Käypä Hoito-suositus: Virtsarakon kouluttaminen, potilasohje


Lantionpohjan lihasharjoittelun merkitystä ei voi korostaa koskaan liikaa. Lantionpohjan lihasvoima heikkenee iän myötä ja lihasvoiman ylläpysymiseksi sekä esim. virtsankarkailun ennaltaehkäisemiseksi lihasten harjoittelu on tärkeää. Lantionpohjan lihaksia voit harjoitella esim. Käypä Hoito- suosituksien ohjeilla tai varaamalla ajan tarkempiin tutkimuksiin ja ohjaukseen lantionpohjan fysioterapiaan: Lantionpohjan lihasten harjoitteluohje


Gynekologisilla, säännöllisillä tarkastuksilla voidaan tutkia esim. laskeumia ja suunnitella niiden hoitoa. Lääkärit voivat määrätä esim. lääkkeitä virtsankarkailuun ym.  


Lantionpohjan fysioterapeutti on erikoistunut lantionpohjan erilaisiin ongelmiin, niiden hoitoon ja kuntoutukseen. Lantionpohjan fysioterapeutin vastaanotolle voit tulla joko lääkärin lähetteellä tai ilman lääkärin lähetettä. Lantionpohjan fysioterapiassa tehdään laaja kartoitus ja haastattelu lantionpohjan tilanteesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Fysioterapiassa arvioidaan mm. virtsankarkailuun liittyen karkailun haitta-aste ja erottelu pakko- ja onnistusinkontinenssiin liittyen, kipu, perussairaudet, lantionpohjan lihasvoima jne. Fysioterapeutti ohjaa ja neuvoo oikeanlaiset hoitomuodot, liikeharjoitteet ja elämäntapaohjeistukset yksilöllisesti. Käyntimäärät riippuvat jokaisen yksilöllisestä tarpeesta. 

Lapin Seniorikuntoutuksessa on aloitettu lantionpohjan fysioterapeutin vastaanotto. 
Ajanvaraus:
Lapin Seniorikuntoutus Puh. 0400 – 818798
Avoinna: ma – pe klo 9.00 – 16.00.



Anne Kytölahti, lantionpohjan fysioterapeutti
------------------------------------------------------------------------------
Tutustu lisää aiheeseen:
Naisten virtsankarkailu–Käypä Hoito-suositus osoitteessa: https://www.kaypahoito.fi/hoi50050
Saatko tarpeeksi kuitua, testaa osoitteessa: https://www.leipatiedotus.fi/materiaalit/testit/kuitutesti.html





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotikuntoutuksen kustannusvaikuttavuus

Suomen väestö ikääntyy nopeasti lähivuosina. Ikäihmisten määrän lisääntymisellä tulee olemaan suuri vaikutus: todennäköistä on että palvelujen kysyntä kasvaa kun taas samalla käytettävissä olevat resurssit vähenevät. Tämä tulee olemaan haaste ja se edellyttää palveluiden kehittämistä, tuottavuuden parantamista sekä panostamista ennaltaehkäisevään toimintaan. Yhteiskunnan ikääntymisessä ei ole pelkästään kyse ikääntyvien määrän kasvusta vaan koko väestörakenteen muutoksesta. Väestön ikääntymisen taustalla ovat vaikuttamassa suurten ikäluokkien eläköityminen, syntyvyyden väheneminen sekä elinajanennusteen nouseminen. Ikääntynyttä väestöä eli 63 vuotta täyttäneitä henkilöitä on maassamme noin miljoona. Ennusteiden mukaan yli 65-vuotiaiden ja sitä vanhempien henkilöiden määrän uskotaan kasvavan yli 10% vuoteen 2060 mennessä, jolloin väestöllinen vanhustenhuoltosuhde, eli yli 65-vuotiaiden määrä 15-64 vuotiaisiin kasvaa lähes 50 prosenttiin. Ikääntyneen väestön osuus kasvaa, kun taas nuo

Liikunnan terveyshyötyjä - osa 1

Liikunnan terveyshyötyjä on paljon ja liikkumattomuus aiheuttaa yhteiskunnalle suuria kustannuksia. Yli 65-vuotiaiden tulisi harjoittaa lihasvoimaa 2-3 kertaa viikossa. FinTerveys 2017-tutkimuksen mukaan yli 80-vuotiaat harrastavat vain vähän liikuntaa ja tästä ikäryhmästä vain 13% miehistä ja 9% naisista yltää terveysliikuntasuositusten mukaiseen määrään. UKK-instituutin liikuntasuosituksessa korostetaan myös lihasvoimaharjoittelua sekä tasapainoharjoittelua kaatumisten ennaltaehkäisemiseksi. Liikunnalla on mahdollista ennaltaehkäistä sydän- ja verisuonitauteja, parantaa tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa sekä veren rasva- ja sokeritasapainoa, auttaa painonhallinnassa, vähentää stressiä sekä kohottaa mielialaa. Näitä liikunnasta saatuja hyötyjä ei kuitenkaan saa vain yhdestä liikuntakerrasta vaan liikuntaa tulisi tehdä säännöllisesti. (Koponen ym. 2018; UKK-instituutti 2019, Vasankari & Kolu 2018; Vuori ym. 2013.) Sairaalahoitoon joutuneen ikääntyneen kunto ja toimintakyky voi